Eggnog – приятен коктейл за зимните вечери

Eggnog е английският братовчед на нашият аероконяк. За произхода на името му има няколко версии, но нито една не можем да приемем за напълно достоверна. И все пак, повечето историци са на мнение, че ликьорът е наследник на ранно средновековната британска напитка posset, която е приготвяна от горещо мляко, вино или пиво и подправки.

Първоначално напитката е популярна и достъпна само за английската аристокрация. Шери, канела и индийско орехче са присъствали само в къщите на богатите и така с eggnog често са се вдигали тостове за благоденствие и добро здраве. През XVIII век напитката достига до английските колонии, където скъпите бренди и вино често се заменят с ром или бърбън. Известно е, че първият американски президент Джордж Вашингтон черпел гостите си с eggnog. Рецептата на президента съдържала сметана, мляко, захар, бренди, ръжено уиски, ямайски ром и шери. Рецептата гласи, че първо се разбърква алкохола, след това се отделят жълтъците от белтъците. Захарта се добавя към жълтъците и се разбърква добре. След това се добавят бавно млякото и сметаната като продължавате да бъркате. Белтъците се разбиват на пяна и се добавят към останалите продукти. Оставя се на хладно за няколко дни.

Но стига толкова история, ето и нашата версия на тази прекрасна напитка, а ако искате пробвайте и президентския вариант. Важно е само да я приготвите и дегустирате с удоволствие!

Необходими продукти:

  • 6 жълтъка
  • 1/2 чаша бяла захар
  • 2 чаши прясно мляко
  • 1 с.л. екстракт ванилия
  • 1 ч.л. индийско орехче
  • 1/4 канела
  • щипка сол
  • 90 мл коняк
  • 2/3 чаша сметана

Начин на приготвяне

Отделете жълтъците от белтъците. Разбъркайте жълтъците със захарта. Добавете ванилията, подправките и прясното мляко. Щипка сол ще отвори вкусовете, а хубавия коняк ще даде необходимата дълбочина на вкуса. Така приготвената добре разбъркана смес охладете и към нея добавете 2/3 чаша сметана, охладена и леко разбъркана с миксер. Не бъркайте сметаната прекалено дълго, не е необходимо да бъде на крем, достатъчно е леко да се уплътни текстурата и да вкара въздушност и балончета в тази толкова добре композирана напитка.

Налейте коктейла eggnog в красиви стъклени добре затварящи се бутилки и съхранявайте в хладилник.

Поднасяйте винаги добре охладен и с допълнителна щипка прясно настъргано ароматно индийско орехче.