Сироп от смокинови листа - ©Gourmet Friday

Домашен сироп от смокинови листа

Ако обичате смокините колкото мен, насладете се на този прекрасен сироп от смокинови листа. Любимите ми плодове от детството бяха прасковите, смокините и огромните чепки от бяло и червено грозде, които за мен бяха идеалната следобедна закуска, заедно с комат ръчен хляб с олио и шарена сол.

Необходими продукти:

  • 15 смокинови листа, за предпочитане от по младите близко до върха на клончетата
  • 1 литър вода
  • 1 кг гранулирана захар
  • 1 пакетче лимонена киселина

Приготвяне:

За да подсилим аромата на смокиновите листа е добре първо да ги изсушим. За целта загрейте фурната до 180ºС. Поставете смокиновите листа върху лист за печене на равен слой, така че да не се допират един до друг. Поставете тавата за печене във фурната докато листата изсъхнат и се навият, но са все още зелени. Обикновено отнема около 3 до 5 минути в зависимост от фурната и дали използвате вентилатор или не. Извадете ги от фурната и оставете настрана.

В подходяща тенджера сложете водата и захарта да заври на средно висока температура. Намалете топлината до минимум и оставете да къкри за 5 минути, като разбърквате, за да се разтвори захарта. Свалете от огъня, добавете лимонената киселина, разбъркайте докато се разтвори и след това добавете препечените смокинови листа и разбъркайте отново.

Оставете листата докато течността се охлади до стайна температура. Извадете листата, изстискайте ги в сиропа, прецедете и пресипете течността в херметически затворени бутилки.

Сервирайте охладен, с минерална или газирана вода, резен лимон и стръкче мента!