Белини - класическият коктейл на Венеция - ©Gourmet Friday

Белини

Рецептата за известният коктейл Белини е дело на Джузепе Чиприани, основател на Harry’s Bar във Венеция. Барът, създаден през 1931 година бил любимо място на много бохеми, сред които Ърнест Хемингуей, Хъмфри Богарт, Синклер Луис и Орсън Уелс. Коктейлът е създаден през 1948 година. По-късно става популярен и в много барове в Ню Йорк, а след това си спечелва и световна слава.

Името си коктейла дължи на специфичния си цвят, който напомнял на Чиприани за цвета на тогата на светец в картина на известния художник от ХV век Джовани Белини. Рецептата доразвива традицията да се смесват мариновани праскови с различни видове вино. В случая пюре от праскови с леко пенливо италианско Prosecco. Коктейлът моментално става сензация и сезонен специалитет в Harry’s Bar.

Нашият Белини коктейл е микс от пенливо вино (Prosecco) и нектар от праскови. В някои вариации на рецептата се добавя прясно изцеден малинов или черешов сок за по-наситен вкус и цвят. Ако използвате шампанско, вашият коктейл Белини ще бъде Белини Роял.

Ако искате да зарадвате и вашите деца или ако не сте любители на алкохола, бихте могли да си направите безалкохолна версия като замените виното със сода.

Bellini е Официален коктейл на IBA (International Bartenders Association). Там ще откриете и вариации: Пучини – със сок от мандарина вместо пюре от праскови, Росини – с пюре от ягоди и Тинторето – направено от сок от нар.

Необходими продукти:

  • 2 бели праскови /добре узрели/
  • 1 с.л. бяла захар
  • 1 бутилка Просеко, Шампанско или друго бяло пенливо вино

Начин на приготвяне:

Оставете виното в хладилника няколко часа по-рано, най-добре предния ден. Обелете прасковите, нарежете и минете през блендер. Добавете захарта и разбъркайте добре. Подберете четири подходящи чаши и ги напълнете до около една трета с получения сироп. Допълнете с пенливото вино и сервирайте веднага.

Ако не сте уверени в крайният резултат и искате да заложите на сигурно, можете да намерите първокачествено Белини и много други специално селектирани вина в онлайн магазина на SEEWINES. Възползвайте се от специалната отстъпка за нашите читатели с Промо код: GOURMETFRIDAY10.