Свежа лятна лимонада с маточина и мента

Освежаваща лятна лимонада с маточина и мента, в която охлаждащите аромати на билките се добавят към този на уханните лимони. Чудесна напитка за горещите летни дни, която освен, че ще ви даде глътка свежест има и успокояващ ефект, добър дезинфектант е и помага при стомашно-чревни разстройства. Ако нямате под ръка маточина или случайно не харесвате аромата и, можете да пробвате лимонадата с босилек, която е също толкова вкусна.

Маточината е една от любимите ми билки. Открих я още като дете, като първо я помислих за коприва и се опитах да я смачкам с целия си яд, защото е „лоша и па(р)и“. Така и дълго време не разбрах как е възможно тази „невзрачна“ билка да мирише на лимони, но често ходех до единия ъгъл на двора, където растеше, натривах си ръцете с нея и след това с часове си миришех пръстите.

Необходими продукти:

  • 1½ л вода
  • 4 лимона
  • 6 с.л. захар
  • 1 китка мента и маточина

Начин на приготвяне:

Сварете във водата предварително измитите листа от мента и маточина. Оставете да ври около пет минути. За това време водата трябва да придобие светло зелен цвят. Свалете от огъня, извадете листата и прецедете. Добавете захарта докато отварата е още гореща и разбъркайте добре, за да се разтвори.

Изстискайте лимоните, прецедете лимоновия сок и го добавете към отварата от маточина и мента. Оставете да изстине.

Когато напитката се охлади, пресипете в стъклени бутилки и съхранявайте в хладилник до няколко дни.

Сервирайте със свежи  листа от маточина и мента, резенчета лимон и лайм и естествено с кубчета лед.