РевюРесторантиСъбития

Бира и храна в Пивоварница Каменица

Бира и храна в Пивоварница Каменица

Пивоварница Каменица се намира на мястото на бившата бирена фабрика в Пловдив и вече е добре известно на пловдивчани. Ние също не пропускаме да се отбием, когато сме в града така че, препоръчваме ви да не го подминавате ако и вие сте под тепетата. Самото заведение заслужава специално представяне, което ще направим в отделна публикация. Днес ще ви запознаем какво да очаквате като  бира и храна в Пивоварница Каменица, а именно седемте вида крафт бира (включително двете нови бирени предложения – Сезон и Грей Пи Ей) и придружаващите ги специалитети.

Тъй като бирата е в основата, около нея неизменно се върти и храната. Затова в Пивоварница Каменица правилното съчетание на бира и храна е закон. И за да разширят още повече кръгозора на всички ентусиасти, майстор пивоварите и готвачите в пивоварницата създават нестандартни комбинации на домашен чипс със специално приготвени сосове, съчетани с всеки един от

Седемте вида бира:

Чилзен Пилзен

Пилзен бирата е с комплексен вкус и по-осезаеми малцови нотки. Има златист цвят, стабилна пяна и приятен балансиран хмелов аромат. Във вкуса преобладава горчивината, комбинирана с този на малц и плътност от типичната за жива бира останала мая.

В комбинация със: „Срирача“ сос

Прави се от пресни люти чушки халапеньо, отглеждани в САЩ. „Тайният сос“ е виетнамска рецепта, неразкрита и до днес, а предложението на готвача е също толкова загадъчно с 50% срирача сос и 50% други съставки, за да допълни горчивината на бирата.

Хоп-Троп NEIPA

В състава на тази бира освен ечемичен малц има и пшеничен малц, както и овес. Хмеловете тук са американски сортове, Citra и Simcoe, които се влагат както при варенето, така и по време на ферментацията („сухо охмеляване“). Характерно за този стил IPA е че има интензивен хмелов аромат без да е силно горчива. Пшениченият малц и овеса дават специфична мътност на бирата, както и мекота и плътност на вкуса.

В комбинация с: Мараскино сос

крема сиренето и мараскините отлично се съчетават с негорчивия вкус на бирата, черешите се разпадат на молекулярно ниво, за да се обединят със сиренето. Предизвикателството е да се опита не толкова традиционна комбинация от сладко и солено.

Спайс Вайс

Идеята на тази бира е да наподобява вкуса на традиционен български хляб. Участието на пшеничен малц, специфична мая, придаваща хлебен аромат, както и участието на чубрица и сминдух допринасят за търсения ефект.

В комбинация със: Сос „Ранч“

идва от Американското ранчо и е съвкупност от мътеница, сол, чесън, лук, горчица, билки и подправки (самардала и чубрица), смесени в сос на базата на майонеза. Част от тези подправки са използвани и при направата на бирата Спайс Вайс.

Brew-нетка тъмна

Тъмна, леко сладка, с дъх на кафе и леко карамелено тяло, което я прави идеален партньор за десерт. Маята тип лагер помага за запазването на букета от специфични малцови вкусове на тъмен шоколад и кафе.

В комбинация с: Анасонов сос

Анасоновият сос представлява истинско предизвикателство за небцето. Малко хора биха предположили, че анасонът всъщност се комбинира с бира. Вкусът му е сладникав и има приятен аромат, допълнени с добавянето на пресен градински копър и майонеза. Тъмната бира и анасоновият сос притежават богата плътност и балансиран вкус и ето защо съчетанието между двете е така подходящо.

Тепейл Ейл

Горчива, карамелена и малцова бира. Интензивното охмеляване се балансира от мая тип ейл, даваща плодови нюанси, както и добавка на карамелен малц за постигане на оптимален баланс. Ако усещате лек, екзотичен дъх, това е заради плодовите нюанси на грейпфрут и цитруси от хмеловете Nugget и Cascade.

В комбинация с: Пушен сос

Карамелизиран лук и пушено манго, съчетани така че да няма изразен вкусов лидер, допълват баланса на бирата.

Сезон

Приятна свежа бира в стил белгийски ейл с гъста пяна и слънчев цвят. Характерното в тази бира е специалната мая Belle Saison, селектирана в Северозападна Валония, Белгия. Ароматът е на пролетни цветя, интензивен и разпознаваем.

В комбинация със: Сос с вкус на море

Аншоа, маслини и каперси, търсещи уникалност за тази традиционна бира, сосът е добре балансиран и добре загатва за следващия сезон.

Грей Пи Ей

Цвета на тази бира е медено-червеникав, заради добавения хибискус. Съчетана с интензивния аромат и вкус на грейпфрут, тя наподобява сок от грейпфрут без да е добавян плод. Ефектът е постигнат с подбрани сортове Американски хмел, балансирани с подходящи малцове. Горчивината е осезаема и придава екстремно свежо усещане.

В комбинация със: Сос с козе сирене и трюфел

Фермерско козе сирене, съчетано с български черен трюфел, натрапчиви вкусове, които допълват горчивината на бирата и свежестта ѝ.